John Cleese over creativiteit

John Cleese over creativiteit. Tips on how to be creative

 

John Cleese over creativiteit: hij weet het aardig te verwoorden. Volgens hem komt creativiteit voort uit het onbewuste, nu eenmaal. Uit eigen ervaring: daar lijkt het ook wel op. Dat betekent, dat je met logica en intelligentie geen stap verder komt. Dat is ook mijn ervaring. Maar gelukkig heb ik zelf dan ook niet al te veel last van logica.

Er is een speelse, ontspannen sfeer nodig, een geest met een open instelling. En tjonge, wat wordt er op speelsheid neergekeken, en tjonge, hoe jammer is dat dan.

In onze tijd is er inmiddels zo veel onrust, afleiding en spanning, dat het wel heel erg moeilijk wordt om creatief te zijn.

Je hebt juist een eigen afgesloten plekje nodig, veilig, thuis, of aan het strand voor mijn part. Waarin je om te beginnen stilletjes een minuut of twintig je geest tot rust laat komen. Voorkom storingen.

Wees niet krampachtig, maar wees blij met kleine ideeën, als ze al komen. Kijk, zonder iets te eisen, waarheen ze je (zo langzamerhand) heen zullen leiden. Naar mijn ervaring lijkt creativiteit nogal op het plezier dat je voelt als je je “thuis” voelt: op je echte eigen plek. Zo ongeveer kijkt Cleese er tegen aan, en ik ook.

Recept

Gelukkig voor wie in het bedrijfsleven zit, en voor ieder ander, is hier het recept voor creativiteit according to John Cleese.

Je weet wel: Monty Python’s Flying Circus. Als je ergens ziet hoe onverwachte invalshoeken, absurditeit, humor en creativiteit absoluut samenhangen, dan is het daar wel. Bekijk  vooral alles ondersteboven.  (Helaas zul je de ondertiteling moeten negeren, maar dat is ook een goede training voor het absurde deel van je brein.)

Of je kijkt hier, voor een kortere versie van zijn uitleg, wanneer John Cleese een paar jaartjes ouder is.

Zakenmensen hebben natuurlijk van iedereen de minste tijd, maar ook zij zijn nog niet verloren: neem een paar minuutjes, en kijk hier. Maar pas op! Het gaat ook over intuïtie, en over hoe goed de manier waarop vrouwen denken eigenlijk is.

 

 

Hierbij: detail van een tablet schets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven