Hoe deed David Bowie het?

Hoe deed David Bowie het?
Hoe deed David Bowie het?
Lonely Jack in the dark, ’16, olieverf en acryl.

Hoe deed David Bowie het?

 

De in 2016 onverwacht overleden ster liet graag raden naar zijn seksuele voorkeuren. “I was looking for your ass”, is wat hij daarover te zeggen heeft in zijn ultrakorte samenvatting van zijn leven in Lazarus. (Kijk hier) Hij maakte dat toen hij zelf al alles over zijn naderende einde wist. Waar verder nog bijna niemand van wist.

(Deze blog is zelfs begonnen toen hij nog leefde.)

Mysteries

Mysterieus op veel gebieden, dus. En wat je ook niet zou verwachten: hij vertelde zelf dat hij wel eens moeite had met creatief zijn. Hoe deed hij dat dan? Dat is, op deze site, nog net even interessanter. Hoe creatief ook hij ook was, het maken van pakkende teksten bijvoorbeeld, viel hem niet mee. Niet dat hij dat op zich zitten.

David Bowie:

“I didn’t know how to write a song-I was not particularly good at it. I had no natural talents whatsoever”, zei hij zelf. Wat hij aan aangeboren talent miste bleef hij invullen met keihard werken, een enorme discipline, gedrevenheid en tomeloos doorzettingsvermogen. Zijn charisma hielp ook, natuurlijk.

En hij gebruikte alle mogelijke hulpmiddelen die er zijn om je creativiteit te laten stromen.

Zo zag ik op de tentoonstelling in het Groninger Museum (David Bowie is was in 2016 hier te bezoeken) in een vitrine de snippers verknipte tekst liggen, die hij gebruikte om zijn lyrics te laten ontstaan.

Toeval

Knip enkele zinnen en woorden (op papier geschreven) in stukken, en gooi ze in de lucht, kijk hoe ze neervallen. Of combineer ze op een andere manier. Maar geef toeval de vrije hand. Oefeningen die al veel langer bestaan. Dat is leren vertrouwen op waar je geen grip op hebt. En het werkt!

In dezelfde vitrine vond ik nog iets dat hij gebruikte, iets ook echt bedoeld is om je creativiteit aan de gang te houden. In de praktijk, geleidelijk aan samengesteld door zijn vriend Brian Eno en kunstenaar Peter Schmidt: The Oblique strategies. Een bijzonder pak kaarten, dat David Bowie eens van hen kreeg als verjaardagscadeau. Op 7 april meer over die kaarten.

 

Hierbij: Lonely Jack in the dark, olieverf en acryl op karton, 70 x 50 cm, ’16. David Bowie ontwierp dit jack, met het model van een herenjas uit de pruikentijd, samen met de modeontwerper Alexander Mcqueen. Het bestaat uit de Union Jack, en is te zien op de (rondreizend) expositie. De expositie in het Groninger Museum was in 2016 te bezoeken. Lees ook de Tips van David Bowie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven