Oblique strategies

Oblique strategies

Oblique strategies

Dit is nou echt een handreiking voor creatieve zielen die het even niet zien zitten. Creativiteit laat zich niet dwingen, en laat zich zelden voor het karretje spannen. Je redt het niet met recht op de man afgaan. Verschalken, dat is het enige waarmee je soms wegkomt. Indirect zijn (oblique), om een hoekje kijken, dat werkt wel, en dat is wat dit pak kaarten voor je kan doen.

De Oblique strategies zijn natuurlijk gemaakt door twee kunstenaars, Brian Eno en Peter Schmidt, een schilder, zo ergens in de vroege jaren ’70.

Tips

Zonder dat ze dat van elkaar wisten: totdat ze elkaar ontmoetten. Wat een grappig moment zal dat geweest zijn, jarenlang hadden zij allebei tips voor zichzelf op papiertjes geschreven, dat doe ik ook wel eens.

Kaartjes met goede raadgevingen aan zichzelf. Opmerkingen over hoe creatieve processen werken, zoals zij die zelf aan den lijve ervaren hadden, met veel bloed, zweet en tranen ongetwijfeld.

Gelukkig, de oplossing is er dus nu voor ons: heuse strategieën voor de kunstenaar. Hoera, hoera. Soms zijn de tips echt voor een musicus, een songwriter, of een beeldend kunstenaar, maar vaker ook geschikt voor iedereen. Uiteindelijk zijn het er meer dan honderd geworden, je kunt je geluk niet op.

Zelfhulp

In 1975 maakten zij er samen er een pak kaarten van, en gaven David Bowie, goede vriend, een set van voor zijn verjaardag. Want die zat ook wel eens “vast”. Kijk maar.

Dus: trek eens een kaart. Laat het op je inwerken. Maar wel in het vertrouwen dat het je ergens zal brengen, ook als je er geen bal van begrijpt. Nooit recht op je doel afgaan dus, want dat werkt niet. Kennelijk, anders deed je dat toch wel? Nee, zijdelings, schuins en slinks zal het gaan. Vooral je hersens niet gebruiken.

Alsof je in het duister tast

Als je probeert te ontdekken wat er te zien valt, door vanuit je ooghoeken te kijken. Probeert te begrijpen wat er aldoor net buiten je bereik lijkt te liggen. Op creatieve momenten waag je je buiten het bekende. Op glad ijs, je stommelt een beetje rond in de schemering, waar niets duidelijk te onderscheiden is. Dat zijn momenten waarop je het waagt om het toeval een kans te geven.

Het nut van toeval

Je hebt toch al geen enkel overzicht. Dan is dat is het moment waarop je zo’n kaart pakt, willekeurig. Toeval?

Toeval dat zin heeft, omdat jij open staat voor de mogelijkheden die het biedt. Heb je eenmaal beet dan krijg je hele de boel wel weer ontward. Langzaamaan, of soms heel plotseling.

Dus, kijk eens op de site Oblique strategies. Help jezelf.

Meer Tips van David Bowie

 

 

Als je iets over Johan Cruijff en toeval wilt lezen: kijk hier. De Yi Jing heeft hier mee te maken, dat komt later aan bod, je kunt alvast kijken bij Lotti Looks. De afbeelding hierbij: ander detail uit Lonely Jack in the dark, olieverf en acryl op karton, 70 x 50 cm, ’16. David Bowie ontwierp dit jack, met het model van een herenjas uit de pruikentijd, samen met de modeontwerper Alexander Mcqueen. Het bestaat uit de Union Jack, en was te zien op de expositie David Bowie is. Waar ook het pakje Oblique strategies in een vitrine lag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven