De streken van Anton Heyboer

De streken van Anton Heyboer, de kunstenaar-kluizenaar met zijn vier bruiden.

 

Dikke lol om Anton Heyboer, dat was een clown! Heel wat mensen konden zich prima vermaken met de streken van Anton Heyboer. Zonder ooit in de gaten te krijgen, hoe serieus hij met vernieuwing en hervorming bezig was. Hij had een bloedhekel aan iedere vorm van gereglementeerd worden. Dan kwam hij in opstand.

Conventies

Hij hield er van om alle conventies op z’n kop te zetten. Dat was voor hem zelfs noodzaak. En dat gaat best met streken leveren. Hij droeg ideeën voor hervorming aan. Vooral op het gebied van de geestelijke ontwikkeling, die een mens kan doormaken. Maar hij mocht ook net zo graag poetsen bakken en de boel voor het lapje houden. Dat heeft beslist voor de nodige verwarring gezorgd.

Gezond verstand

Hij stak de draak met de maatschappij, en draaide en passant de kunstwereld een loer. Op zijn manier zal hij zijn ‘meisjes’ ook wel streken geleverd hebben: want wie verwacht er nu drie mede- bruiden? Maar nog het liefst van alles  hield hij het ‘gezond verstand’ voor de gek.

Er bestaan OM- denkers.

Maar er bestaan ook PRE- denkers.

Al zijn het meestal de dieren die dat doen.

En dat gaat zo:

Zonder het denken

Dieren leiden een volwaardig leven, in hun wereld, op hun manier. Zonder de wanen, die uit het denken van een mens voortkomen. Geen gepieker, en geen andere angsten dan gewoon om lijfsbehoud. Niet veel smiechtengedrag tegenover elkaar. Meestal.

Krokodillenbrein

Functioneren zoals de dieren dat doen, dat was zijn ding. Vooral het denken geen kans geven. Gedachten voor zijn, ze te snel af zijn. Vandaar dat ‘Pre’. (Krak! doet je brein als je hierover probeert na te denken. Ja… dat is een kunst.)

Zo slim was hij dan ook wel weer.

Kunst

Er zijn heel veel soorten kunst, maar het is alleen op die manier,

dat kunst de kans krijgt om iets wezenlijks uit te drukken.

 

 

 

 

Lotti houdt geregeld een lezing over hun leven, zoals afgelopen week. Er is net een groot fotoboek over uitgekomen : Een leven als kunstwerk, vandaar.

Hierbij een detail van een werkstuk dat ik in Den Ilp bij Heyboer thuis maakte,’15. Anton Heyboer is alweer een poosje niet meer in leven, maar zijn bruiden wonen en werken nog steeds in hun ‘vrijplaats’. Daar is Lotti (onder de naam LiSe) ook al jarenlang bezig met een andere bijzondere speurtocht. Meer daarover is te lezen bij Lotti Looks.  Er is ook een documentaire in de maak. Kortom, er wordt daar hard gewerkt. Lees meer over Heyboer: Op het erf van een kunstenaar, of The Twilightzone. Of hier: Bij Heyboer thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven