Een top-kok over inspiratie: Sergio Herman

Een top-kok over inspiratie: Sergio Herman

 

Een top-kok over inspiratie: Sergio Herman

Met bloemen in je eten en de perfecte patat frites.

Sergio Herman aan het woord. Alleen, een man van veel woorden is hij dan niet.

In zijn keuken wel, dan dwingt zijn gedrevenheid hem tot meer dan voldoende verbale uitbarstingen: “Zit je hier te kloten of zo, kerel, of wat?”,

“Kop d’r bij houden gast! Ik hang je verdomme op aan een haak!”, “Jij kleine rat, he, kijk nou hier es, ZO moet je kijken!” , “We go for a fucking good week!”, tekst genoeg voor zijn chefs.

Punt

Maar over inspiratie heeft hij hoogstens te melden:

“Je kunt dat niet opwekken. Dat komt en dat gaat. Ik probeer daar heel rustig mee om te gaan. Dat kan een moment in de auto zijn. Dat kan een wandeling in het Zwin zijn.”

En daar houdt het mee op. Punt. Hij lijkt het te kennen van de momenten waarop je met iets heel anders bezig bent, als je ontspannen bent. Laat het maar komen. Of niet.

En hij probeert er rustig onder te blijven.

Het nieuws: fucking perfecte frites

Patat frites, dat is zijn nieuwe hartstocht. Een avontuur, dat door hem kort wordt samengevat met: Het is een pokke-product.

Maar… in Juni 2016 opent hij mooi wel een Frites Atelier in Amsterdam.

(Dat is er een van de vijf, Den Haag had de primeur al.)

Mijn held is hij nu helemaal, we gaan het checken.

Documentaire

In de documentaire  Fucking perfect uit 2015 volg je de Zeeuwse top-kok Sergio Herman een jaar lang.

Hoe hij langs de zeewering zijn planten en kruiden zoekt. Hoe hij met een pincet de kleinste bloemetjes schikt op een gerecht.

En je ziet hoe hij zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis sluit en toewerkt naar zijn nieuwe restaurant in een oude kerk, The Jane in Antwerpen.

Zin om de documentaire van Willemiek Kluijfhout te bekijken? Kijk hier: Fucking Perfect.

 

 

Hierbij een detail uit Moestuin, zomer ’15. (Met Bernagie, plukbroccoli en goudsbloemen in de zinderende zon.)

één reactie

  • Mooi om te zien dat inspiratie bij alles om de hoek komt kijken, niet alleen bij “museumkunst” maar ook bij het bakken van patat 🙂
    Bij het maken van een kampvuurtje of experimenteren met je make up (als je alleen bent op een regenachtige zondagmiddag).

    Antwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven