Hang on in there, baby!

Hang on in there, baby!

 

Hang on in there, baby! Blijf in the mood. Raak het niet kwijtHoud het nog even vol.

Een zeer toepasselijk zinnetje, uit een song, die soms niet uit je hoofd gaat. (Erg old school en mierzoet: Johnny Bristol in 1974.)

Hoe houd je de creativiteit aan de gang wanneer je wordt afgeleid omdat een groot deel van je tijd in beslag genomen wordt door je werk, of door andere zaken?

Gast Michel Pennings maakt zijn keramiek op gezette tijden in een atelier. Alleen maar op die tijdstippen. Hoe doet hij dat?

Lijn vasthouden

‘Ik focus op het tijdspad. En ik zorg dat ik m’n lijntje niet kwijtraak’, zegt hij. “Al of niet op de achtergrond ben ik er de hele tijd mee bezig. Zelfs als ik een paar maanden aan het zeilen ben op zee, waar keramiek maken niet bepaald tot de mogelijkheden behoort.

Ik merk dat er een proces bezig is, ook al heb ik daar geen grip op. Maar ik heb ook gemerkt dat je daar een bijdrage aan levert, door er op allerlei manieren actief mee bezig te zijn.

Dat is iets dat ik mijzelf heb aangeleerd. Ik denk dat iedereen dat wel kan.

Steeds verder

Ik gebruik de tijd van te voren (in de aanloop naar het werken in het atelier), voor het nadenken. Tussen de bedrijven door. Voor het bezoeken van tentoonstellingen, aan het zoeken en onderzoeken van alles wat te maken lijkt te hebben met het onderwerp dat in me leeft. Ik kijk naar wat ik wel wil, en evenzogoed naar wat ik niet kan waarderen. Ik kan onder de indruk zijn van de vaardigheden van een ander, ook als die helemaal niet passen bij mijn eigen lijn. Ik bouw zo mijn eerste idee steeds verder uit.

Ik laat het zeker niet wegdwarrelen, het raakt niet vergeten. Ik ga kijken, zoeken, schetsen, er over praten.

Proces

Ik heb altijd een klein schetsboekje bij me. Met de juiste pen: ik werk eerst met potlood, dat is een schets, ik kan nog gummen. Later zet ik het idee verder vast met viltstift. Dat heeft dus alweer een heel andere functie, een nieuwe stap in het proces. Voor mij is het een proces, waar in ik kan sturen. Het is meer dan alleen de eerste ingeving, meer dan uitsluitend inspiratie. Het wordt vervolgens het proces. Noodzakelijk. Dat ontwikkelt zich steeds verder.

Er klaar voor

-En dan ben ik er klaar voor wanneer ik in het atelier aankom. Ik ga er absoluut niet afwachtend naar toe, in de hoop dat het daar vanzelf wel gebeurt.-‘

 

 

Lees meer van Michel Pennings: Het stille uur van de Wolf. De eerste gasten op de blog. En meer verhalen over Maar hoe dan?

Hierbij: Detail uit een portret.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven