Peter Schoenaker vertelt

Peter Schoenaker vertelt

 

Peter Schoenaker vertelt

Een musicus aan het woord: ‘Het voorval speelde zich verscheidene jaren geleden af. In het concertgebouw in Amsterdam. Voor mij als student was het een zeer inspirerende ervaring. Het was nog gratis ook, omdat we via het conservatorium wel eens vrij-kaarten kregen. Al studeerde ik toen zang, ik ging naar alles wat geluid maakte. Zo belande ik bij de cellist Heinrich Schiff die een heerlijk concert gaf (naar ik meen Haydn 2). Na een verdiend applaus ging de solist over tot de toegiften en daar gebeurde het.

Als laatste toegift speelde Schiff een solo werk van Charlie Chaplin (jawel, die was een vaardig speler en heeft het nodige voor de cello geschreven). Dit stuk nu (helaas weet ik de titel niet meer) had een prettig ritme maar ook een meeslepende opbouw. Langzaam kon je merken dat de zaal met hem ‘mee’ ging. Het werd steeds stiller en de concentratie nam toe. Toen de slot cadens zich opbouwde en als een echte cliff-hanger abrupt stopte was de hele zaal geladen.

Met twee simpele slot noten kwam de oplossing gevolgd door een enorm “AAHH”. Ieder had zijn adem ingehouden en werd nu pas weer verlost.

Gelach en applaus vermengde zich door de zaal. Mensen keken elkaar licht verbaasd aan, maar half beseffend even samen met Heinrich Schiff  ‘weg’ geweest te zijn.

Die collectieve zucht uit het publiek… ‘

 

Een hele concertzaal die mee ging in de flow. Bariton Peter Schoenaker herkent ook hoe Prince vertelt over ‘The zone‘. Maak kennis met de gast: Peter Schoenaker. Meer over muziek. Oude muziek aan het IJ.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven