Flow

Flow

 

Flow. Wat is dat nou precies?

De man met de bijzondere naam Mihaly Csikszentmihalyi ging op onderzoek uit. Hij wilde weten wat mensen geluk bracht. Hij vond dat uit hoe dat in z’n werk gaat. En noemde het flow.

Hij beschrijft flow in zijn inspirerende (duh) TED talk, ga er even voor zitten en kijk hier.

Wat gebeurt er?

1 Je hebt een duidelijk doel, je bent geconcentreerd en doelgericht.

2 Je hebt grote helderheid over wat je doet. Je merkt ogenblikkelijk wat er wel of niet werkt, en past meteen aan wat er nodig is, met de snelheid van het licht.

3 Je gaat zo op in wat je doet, dat je jezelf er in verliest. Het lijkt soms even dat je een andere realiteit beleeft. Je raakt je gevoel voor je eigen ego even kwijt en merkt een besef deel uit te maken     van iets groters.

4 Je raakt ook je gevoel voor tijd kwijt. Ons zenuwgestel kan maar een beperkte hoeveelheid informatie verwerken, er het is even “system overloaded”.

5 Je wordt uitgedaagd: wat je onderneemt is net niet te moeilijk voor je vaardigheden, maar wel bijna.

6 En: het leukst van alles: het levert z’n eigen beloning op: die is intrinsiek. Gewoon door te doen wat je doet, en verder niks. Dat blijkt dan erg leuk.

Hooked

Of je nu een perfecte taart bakt of een spanende sportwedstrijd speelt, iedereen kent het. Musiceren, theater maken, lesgeven, een scriptie schrijven, de acrobaten in een circus, die topsporters op dagelijkse basis, zeilen, overal is flow te vinden. Het duikt op in koken en boeddhisme, in zakendoen en in Taoïsme, en in de Yi Jing van zo’n 3000 jaar oud.  (Hexagram 11, al zal dat je weinig zeggen). Mihaly is echt de eerste niet. Het is al zo lang bekend… En wij maar sukkelen. Maar nu begrijp je het. Toch?

Ik teken en schilder nogal eens onder moeilijke omstandigheden. Expres. Dat gaat precies hetzelfde. En het levert mij hetzelfde grote plezier op. Laat ik het maar eerlijk zeggen:

I’m hooked on flow.

 

 

Hierbij: een stukje flow uit een portret. Er is, en er komt, natuurlijk meer over Flow. (Wat is kunst? is een blog die later geplaatst zal worden.)

één reactie

 • Flow…..

  Het is heerlijk als je in een creatieve flow zit, alles lijkt vanzelf te gaan en alles lijkt ook te lukken.

  Kan me goed voorstellen dat je hooked bent on flow 🙂

  Groetjes,

  Jurgen de Boer xx

  Antwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven