Hoe kom je aan inspiratie? Agnes Martin legt het uit:

Hoe kom je aan inspiratie? Agnes Martin legt het uit:

 

Hoe kom je aan inspiratie? Agnes Martin, Amerikaanse kunstschilder (abstract expressionisme, nu in het Guggenheim te zien) legt het uit:

‘I ask: What do I do next?  That is how I get inspiration.

I used to meditate to stop thinking. I don’t need that anymore, nothing goes through my mind…

I gave up all the theories, I don’t have any ideas myself, and I don’t believe ideas of others.

So I have a clear mind. And if something comes up in to it: I see it!’

Geluk

De kunstenares vertelt: ‘Collega’s van mij, ze hebben wel vijftig ideeën als ze gaan schilderen, maar al die ideeën laten de inspiratie verdwijnen.

Ik ga uitsluitend schilderen als inspiratie zich aandient. En ik neem me voor om me er niet mee te bemoeien. Het stomste waar je over kunt denken bij je werk is: jezelf.

Dit is het karwei waar ik voor geboren ben. Dat is het enige wat je hoeft te weten: weet waarvoor je geboren bent. En doe dat. Dat brengt geluk.’

Kop leeg en gewoon vragen dus

(Ze was niet de jongste (1912) maar bepaald niet achterlijk.) Kijk naar het interview. En zet je Engels even aan.

 

 

 

Hierbij: Een detail van een werkstuk van Agnes Martin: zulk ‘zich in stilte teruggetrokken’, verfijnd en stemmig werk maakte zij. Kijk maar hier. Of hier. Een groot overzicht van het werk van Agnes Martin is nog tot half januari (2017) te zien in het Guggenheim Museum in New York. (Op bijgevoegde link is een compilatie van haar eigen woorden te horen: zeer de moeite waard.)

Piet praat trouwens over hetzelfde, kijk maar bij Wil je wel wat je wou? Kunstenaar Jackson Pollock heeft het net als Agnes Marin over: niet bij jezelf stilstaan, en de wereld de rug toekeren bij je werk, iets dat Anton Heyboer heel letterlijk deed. Waarover elders meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven