Jimi Hendrix, Eric Clapton en Herman Brood. En kunst

Jimi Hendrix, Eric Clapton en Herman Brood. En kunst

 

Jimi Hendrix, Eric Clapton en Herman Brood. En kunst. Hendrix ontmoette Clapton in 1966. Of was het andersom? Want Hendrix kwam, zag en overwon. Ook al bedoelde hij dat niet zo: lekker gitaarspelen wilde hij, en jammen. Maar wat maakt grootheid nou tot grootheid? It’s a mystery. Er wordt wat afgepuzzeld over het hoe en het waarom.

Geef je over

Misschien is het een gave. Misschien een overgave: het opgeven – van angstvallig proberen de regie te behouden. Van stoppen met het enkel en alleen maar toepassen van de trucjes die je al kent. Een grote sprong wagen. In het vertrouwen (terecht kennelijk) ‘dat het goed komt’. Tijn Touber schreef er helder over in het artikel Ware kunst komt voort uit een ander bewustzijn (zie onder). 

Uiteindelijk komt het er op neer, dat je uit je jas geblazen wordt als je tegen grote kunst aanloopt, van welke soort ook: je bakens worden verzet, je krijgt de ruimte. Kunst. Broodnoodzakelijk.

 

 

Hierbij: detail van Jephta. Kijk hier de video over de ontmoeting tussen Clapton en Hendrix. Lees het artikel van Tijn Touber over Jimi Hendrix, Eric Clapton en Herman Brood in de Volkskrant.

(Voor N.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven