Kijk Picasso op de vingers – een ode aan het maakproces

Kijk Picasso op de vingers – een ode aan het maakproces

 

Kijk Picasso op de vingers –  een ode aan het maakproces.  De huidige expositie in Kunsthal Kade besteedt daar aandacht aan: hoe maak je kunst eigenlijk? Helemaal het onderwerp van deze site, echt wel. Op de foto hiebij tekent Picasso met een piepkleine lichtbron. In het donker, ik het niets. Fascinerend. Hier op deze blog kun je ook zien, op een video, zien hoe Picasso eigenlijk aan het werk is. Lijn voor lijn, en stip voor stip – volg dat maar eens: het ontstaan van een werkstuk. Je ziet ‘m zo af en toe halt houden en afwegen. Wat kan er nog bij. En waar. En vooral: Wanneer stop ik.

Nooit

Wat je niet ziet… is onzekerheid of afleiding. Iedere lijn of stip wordt meteen geaccepteerd als de enig juiste. En die staat ook inderdaad op de goede plek, tegenover de lege ruimte er om heen.Hij gaat nooit ergens aan zitten peuteren of ‘verbeteren’. Nooit. Echt helemaal nooit. Het is niet eens dat hij geen aarzeling kent, het is sterker dan dat: hij gaat gewoon blind voor de waarde van iedere lijn die hij zet. Volkomen overtuigd. Het stroomt. En verder niks. Geen enkele gedachtegang. Daardoor zijn alle lijnen en vegen ‘echt‘, authentiek. 

Snap out of it

Het onderwerp is eventjes interessant, als een beginnetje (bij Picasso: een prachtige vrouw, een hitsige man, of het lot van een stier in de arena.) Maar dan komt er altijd een moment waarop je om moet schakelen: snap out of it! Stap er letterlijk even uit. Kijk naar het voorwerp dat er ontstaat, denk nergens anders aan. 

Op avontuur

‘Ik zou alles op het spel willen zetten’, hoorde ik hem eens zeggen in een video, toen iemand zei: ‘waarom doorgaan? Het is toch af?’* En iets later zei hij: ‘Ja het is gevaarlijk. En dat zoek ik juist.’* Die man stond bol van teken-, en schilderstalent, hij kon alles, en stuiterde van de drive om te scheppen, dat kende hij allemaal al, als zijn broekzak. Dus natuurlijk wilde hij buiten de hem al zo bekende paden gaan.

 

Kijk zelf

Kijk de kunst af: Picasso aan het werk. Hier is een heel korte video. En de complete video : Op visite bij Picasso: ‘goede kunst vindt uit.’ 

En vergelijk met hoe impressies ontstaan bij onbescheiden mij. 

 

 

Hierbij: Picasso schildert met licht, zo ongeveer als jij en ik – met sterretjes – bij oud en nieuw in het donker, 1949. Kijk ook bij galleries. Bij Kunsthal Kade is de expositie Goed gemaakt, ode aan het maakproces gestart, duurt t/m 17 april 2017. In samenwerking met Kunstschrift.  Picasso aan zee, tot en met 5 maart 2017 te zien bij Beelden aan zee in Scheveningen. Nog wat Picasso op deze site.

*) “Je voudrait risquer tous”.  *) Oui, cést dangereus, cést ca que je cherche”.

één reactie

  • Heel boeiend om zowel Picasso als jou bezig te zien.
    Echt luisteren, of liever: niet luisteren naar alle ruis. Blijkbaar doen jullie kunstenaars dat als je goed bezig bent!

    Antwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven