Onbegrijpelijk. En volkomen onpraktisch. Dan is het zeker kunst: Sylvia Witteman

Onbegrijpelijk. En volkomen onpraktisch. Dan is het zeker kunst: Sylvia Witteman

 

Onbegrijpelijk. En volkomen onpraktisch. Dan is het zeker kunst: Sylvia Wittemans humoristische (hoop ik) definitie van kunst in de Volkskrant. Aha, dat is het ‘m dus: grip op kunst, dat zou je misschien wel willen hebben. (Doet u mij dan meteen dan ook maar grip op het hele leven – en de dood -, het heelal, en de rest. Roept u maar. Maar helaas… pindakaas. Dat duurt even.)

Galgje spelen

Dus, daar sta je dan. Hulpeloos te kijken naar iets dat misschien wel kunst is. Je begrijpt het niet: oh jee, dit kan ik niet aan. Wat een waanzin! Hoe red ik mij hieruit… en terstond stormen er allemaal mensendenkgedachtes je hersenpan in. Sneller dan het licht. Weliswaar blijft er op de achtergrond een vage notie dat er iets is dat je ontgaat – ergens – knagen. Maar voor alle zekerheid knutsel je bij de eerste de beste aanvaring met zulk ongemak ogenblikkelijk weetjes en regeltjes aan elkaar, tot een structuur, waar je houvast aan denkt te hebben. Ergernis of opluchting, welke kant ook op. Maar… wat een droefenis: al die meningen. Als je je daar aan gaat proberen te houden, dan timmer je er dogma’s van in elkaar, en taboes, en daar wordt je nou vooral doodongelukkig van. Want je hangt jezelf er letterlijk aan op. Of je maakt er een ander ellendig mee. 

Get a life 

Nee, laat het maar ontsnappen, dat ongrijpbare, laat het maar zijn. Je brein heeft er toch geen vat op. Vermoeden dat je dom bent is zo gek nog niet.

Een touwtje is met z’n twee aan de uiteindjes, maar in z’n eentje in het midden. Nou jij weer. Waarom zou je daarover moeten gaan zitten redeneren? Raadsels mogen best blijven bestaan. En ja, ik weet het, mijn denkhoofd kan er ook erg veel pijn van doen. Van tijd tot tijd. Maar gelukkig kan ik zonder denken. Ik heb een leven. Laat maar komen.

Puzzel

Is dit blogje een raadsel voor je? Goedzo, dat is dan gelukt. Het hoogstens een raadsel voor je verstand, dat kwam er natuurlijk direct aangalopperen. Mooi, dan heb je dat onderscheid alvast gemaakt. Word je ongelukkig van zo’n raadseltje? Dat komt vast door wat en hoe je denkt. En verder niks.

Denk ik. 

 

 

Hierbij: Detail uit een Tango schilderij, zie galleries.  Sylvia Witteman in de Volkstrant: ‘Als je iets onbegrijpelijks tegenkomt… kun je er zeker van zijn dat het kunst is…’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven