Eureka!

Eureka!

 

Eureka!! Van puur plezier is de Griekse wetenschapper Archimedes ooit juichend -eureka  roepend- uit z’n bad gesprongen en in z’n blote billen de straat op gerend. (Quote.)

Dat zeggen ze, want dat was dan wel zo’n eeuwtje of twee voor Christus, en niemand van ons was er bij. Hij had zojuist zijn Wet uitgevonden. De Wet van Archimedes, iets met blijven dobberen in het water, in plaats van te zinken.

Hoe dan ook, wat hier telt is, dat iemand die lekker in bad zit maar zo het goede idee kan krijgen. En dat levert vervolgens zo’n enorm enthousiasme op, dat de kans dat je in je blootje de stad door rent niet ondenkbeeldig is. (Dit ter overweging.)

Pauze

Of je nu een wetenschappelijk inzicht van jewelste hebt, of uit je dak kunt gaan met een schilderij: op zo’n moment heeft creativiteit z’n kans schoon gezien.

Er zijn niet zo heel veel tips te geven om zulke grote en kleine doorbraken tot stand te laten komen. Blijkbaar kun je wel gerust bezig zijn met een vraag, maar denk er op z’n tijd ook eens helemaal niet aan. Laat het zachtjes pruttelen in je achterhoofd. Ideeën  komen (en gaan!) zomaar, gratis, in je halfslaap, of onder de douche, of terwijl je bezig bent met bezig met kleinigheidjes. En Archimedes, die ging in bad. Ontspande zich.

Ergens in je hoofd, of ergens anders, zwerven de antwoorden die je nodig hebt. Het is de kunst geduld te hebben, en een beetje vertrouwen.

Vooral niet nadenken, kennelijk. Als een ding duidelijk is: het valt niet te plannen of organiseren. Maar wat een feest als de deur open gaat.

Grieks voor joepie!

Voor het enorme lol, de opluchting die je voelt wanneer het “werkt”, wanneer je een licht op gaat, hadden de oude Grieken dus zelfs al een woord:

Ik heb het! Eureka!!!

Ook al vindt je er geen Wet van Archimedes mee uit:

alleen voor al dat plezier zou je het al proberen.

Ga in bad!

 

 

Hierbij: detail uit een portret in pastel uit ’92     En de Wet van Archimedes luidt zo: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven