Verleid door de juf – Leo Vroman

Verleid door de juf - Leo VromanVerleid door de juf – Leo Vroman

 

Verleid door de juf – Leo Vroman (1915) schreef God en Godin in 1967. Een huppelend speels gedicht over warme liefde en een koud kikkerland – van zo’n 64 pagina’s lang. Hoe ik dat ooit in handen kreeg, en mij er in mee liet sleuren (als romantisch pubertje), is me lang een raadsel geweest. Het was lente, ergens in de oertijd, 1968 speelde op, samen met de hormonen. De hippietijd sloeg toe in Amsterdam. Wat moest ik met deze wetenschapper (hematoloog, van het ‘Vroman effect’), dichter, tekenaar, maar bovenal man-van-Tineke? 

Alles en alles

Liefde, dat is het. (Hij wist het zelf ook meteen, bij de eerste blik: dit is ze. Tineke. Mijn vrouw. Ook al zo’n romanticus. Ach… en hoe lang het nog duurde voor ze bij elkaar waren – dwars door de oorlog heen; en hoe lang ze dat waren: tot de allerlaatste snik.) Hij schreef zijn liefde. En was enthousiast over alles en alles, hopeloos. Zolang het maar leefde, bloeide en bewoog. Enige diepgang geen bezwaar, niet alles is altijd even leuk. Wat heeft die man gedicht. En getekend. Lekker vrij, eeuwig vers. Je wordt er vrolijk van.

Aha…

Maar nu weet ik het dus: ik werd gewoon verleid. Ongemerkt. Leo’s liefde in.

Verleid door de juf, die zelf zo gek op gedichten was.

(Leo is jarig op 10 april, ook al leeft ie nu niet meer. Zijn tekeningen zijn te zien in het museum, zijn gedichten zelfs te horen in het theater, kijk hier onder maar. En ik wil niks zeggen, maar bèta EN kunstenaar in een, het kan blijkbaar.)

Hierbij: De tekening (van Leo Vroman natuurlijk) bij zijn gedicht nr. 8 uit Manke vliegen: Waarom schrijven dichters vaker dat zij het licht/het strand zijn, of haar ogenblik?/Ik ben Leo Vroman, ook in dit gedicht/en niemand is meer of minder gras dan ik./ Dat menselijke is juist het leukst van mijn gezicht.

In het literatuurmuseum zijn de onlangs verworven tekeningen van Leo Vroman te zien. Frans van Deursen toert momenteel met teksten van Vroman op muziek: De Vogel in mijn borst. Soms is liefde eeuwig, 10 april op TV. Meer van God en Godin, sterkte. Of kijk bij Huppelen, dat doet hetzelfde maar dan simpel. Meer over bèta’s.                                      

(Voor Andries. En voor Ingeborg. Oh, en ook voor Hanna natuurlijk.)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven