Zonder vrijheid

Zonder vrijheid

 

Zonder vrijheid. 5 mei is Bevrijdingsdag. Gek, hoe een woord ook een eigen geschiedenis heeft: het woord vrijheid komt van Frija, de Germaanse Godin van de liefde, directe familie van de Romeinse Venus, en dus van mama Afrodite, de Griekse. En dat is nog niet eens de oermama. Dat is een hele hoop geschiedenis. En kennelijk ook een hele hoop liefde: woorden als vrede, vriend, vriendin, vrouw, vrijen, en de vrijdag (Happy Hour), dat hangt allemaal samen met elkaar. Dat waren allemaal cadeautjes van haar. Geschenken van de liefde.

Wist jij dat? Ik niet. Vrijheid, dat was niet iets om te ‘bezitten’, vrijheid is er – daar waar liefde is. (De onvoorwaardelijke soort liefde.) En wij? Wij vergeten dat gewoon. Wat een arremoei.

Zonder

En wat vrijheid is merken wij pas echt op als we er niet meer in leven: Zonder vrijheid. Dan houdt alles op. Zoals voor het dier dat aan de ijzeren ring wordt vastgemaakt. Liefdeloos.

De ring die ik vond. Op dat erf. Van die kunstenaar. Lees:

Op het erf van een kunstenaar

 

 

Hierbij: de metalen ring, die mij bij het laatste bezoek aan het erf opnieuw opviel. Uit de veewagens. Meer over Anton Heyboer. En over vrijheid. Vrijheid in jezelf, die heb  je nodig om kunst te maken. Kunst die vrijheid brengt. Joepie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven