Grappig. Het is net zo simpel als voetballen, maar het is zo moeilijk om simpel te voetballen – Cruijff

Grappig. Het is net zo simpel als voetballen, maar het is zo moeilijk om simpel te voetballen - CruyffGrappig. Het is net zo simpel als voetballen, maar het is zo moeilijk om simpel te voetballen – Cruijff

 

En het is echt net een grap:

we worden in de maling genomen, door wie of door wat, misschien door onszelf, daar wil ik even af wezen: helaas zijn we vaak pas onder de indruk als iets er uitziet alsof er hard op gestudeerd is en keihard voor getraind, maar – de echt rake dingen gaan als vanzelf, en laten zelfs de maker, degene die het ‘doet’ – zelf soms verbijsterd achter.

Simpel

Ik zweer je, het is een rot-geintje, op z’n Amsterdams gezegd. Momenteel zijn de tekeningen van beeldhouwer Richard Serra te zien in Rotterdam, en hij zegt zegt in het interview van vandaag met de NRC: ‘Een tekening is goed, als ze volkomen moeiteloos gemaakt lijkt te zijn. Volkomen vanzelfsprekend. Dat is het beste.’

Dias Latinos

En wat doe ik zelf? Eindeloos dansers schilderen en tekenen, live. Omdat dansen ook zo als vanzelf kan gaan. En omdat je dan ineens alles ziet dansen op je papier. En omdat dat zo leuk is. Wel in een keer raak graag. Hoe dat werkt? Geen idee eigenlijk. Ik zal mezelf geen Serra noemen – dat werk is echt een maatje groter – maar toch, om hem nog maar eens aan te halen: ‘Aan moeiteloosheid kun je niet werken’.

Daar word je toch simpel van?

 

 

Hierbij: Detail van dansend publiek bij de Dias Latinos, zie aldaar. Penseel en inkt, oliepastel, A4 formaat.

Meer: Kijk hier Dias Latinos 2017, op minuut 7:  Daniel, die ik heb uitgebeeld in deze blog. En (kijk hier) Johan Cruijff toch weer in beeld, duh.

Richard Sierra met tekeningen in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, t/m 24 september 2017. Zulk puur tekenwerk! Maar je kunt momenteel ook werk van hem zien in Kunsthal KAdE. Meer over Serra lees je hier.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven