Tekenen met Wasco, gek werd ik ervan – maar Richard Serra niet

Tekenen met Wasco, gek werd ik ervan - maar Richard Serra niet

Tekenen met Wasco, gek werd ik ervan – maar Richard Serra niet

 

Wat heb ik als kind daar toch een hekel aan gehad, tekenen met Wasco. Volgens mij zijn waskrijtjes ooit speciaal uitgevonden om getergde huisvrouwen, wiens grootste geluk bestond uit een schoon huis, gerust te stellen. Want zo kon je de kinderen toch nog creatief laten zijn. Heus wel. En helemaal zonder vlekken. Veilig creatief (kan dat?), want zo weinig kleur gaf het wel af. Vond ik. Oh frustratie. Straf had hij verdiend, de uitvinder van de Wasco, een speciale eenpersoons hel. Ik wist het zeker.

Uit de box

Je moet dan ook een kunstenaar van enig formaat zijn om out of the box te gaan met waskrijt (paintstick). Neem beeldhouwer Richard Serra, die koopt er een heleboel, en smelt ze in een hele grote pot. Oh, had ik dat toen maar bedacht! Hij giet die smurrie vervolgens in bakvormen voor cake, zie je je moeder al kijken? En als die bakstenen van ‘krijtjes’ weer gestold zijn gaat hij er pas weer mee aan het werk. Wow! Hij raspt ze ook eerst nog voor een deel, je moeder had je zien aankomen! Want het draait wel om zwarte krijtjes en zwart gruis. Dat geeft wel af natuurlijk…

Tekenen kan ook zo 

En de tekeningen dan, die hij ermee maakt. Die zijn van een andere orde. Groot als vlakke beeldhouwwerken. Het gaat nu ineens om het materiaal zelf, korstig asfalt op papier, ruige resten van iets onbenoembaars, die een eigen leven zijn gaan leiden. Hij maakt er sporen mee van zijn bewegingen. En zoekt hoe allerlei variaties daarin jouw ruimte veranderen, hij breekt bij je in. Ga kijken in het Museum Booijmans van Beuningen. T/m 24 september 2017.

Werkwoorden leren. Niet voor een proefwerk – maar om kunst te maken.

Of bekijk deze video, waar ook The Verb List van Serra aan bod komt: een hele serie werkwoorden die je maar al te goed kunt inzetten bij het maken van kunst die de vrijheid in wil. (Kijk hier) The Verb List, die hij in 1967 samenstelde. Een to-do list om uit te proberen.

 

 

Hierbij: detail uit een tekening van Richard Serra. Een andere dan die in Booijmans overigens. En het kan best zijn, dat er oilsticks gebruikt worden. 

Meer: Cruijff en een snufjeRichard Serra.  En (kijk hier) andere Drawings van Richard Serra. Lees ook: Richard Serra en het wonder van de tijd- en de ruimte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven