Mijn kunst draait om scherp waarnemen en de kern raak neerzetten. In een keer. Spontaan

Mijn kunst draait om scherp waarnemen en de kern raak neerzettenMijn kunst draait om scherp waarnemen en de kern raak neerzetten. In een keer. Spontaan 

(Toets op ‘lees meer’ voor correcte weergave) Waarnemen (eerder intuïtief dan met de ogen) van een karakter, de beweging van een arm, een moment, dat is wat ik doe. Waarnemen – en wat ik opmerk in de ziel treffen. Een soort aanraken, ontmoeten. Een mens, een dier, van alles dat leeft eigenlijk, het hele bestaan op deze aardkloot. Desnoods het leven in een tuin. Vrijwel los van het onderwerp drukt de dynamiek van het leven zelf zich uit. Iets dat we gek genoeg niet vaak opmerken.

Vuur

Spontaan, doordat ik het minimum aan tijd gebruik, en vaak werk onder bepaald onhandige omstandigheden, buiten, in volle actie, zoals te midden van feestgedruis bijvoorbeeld. Of bij een knapperend gestookt vuur, zoals hier. Vuur verandert zo voortdurend, dat je altijd achter de feiten aanholt. En intussen vielen de sterren… Dat houdt me bij de les. Totale concentratie en laten komen wat er komt. Dat is wat spontaan betekent: ‘opwellend uit de eigen bron’. Kostbare momenten, alles is echt. Op het scherp van de snede. Geen kans om afgeleid te worden van de kern van de zaak.

Benieuwd

 Zodat die kern weer tegen jou kan praten, als je staat te kijken naar m’n werk. Wat zie jij ? Vertel.

 

 

Hierbij: details van een impressie, gemaakt bij een heerlijk vuurtje. Kijk hier voor het hele werkstuk: Gallery Tuinatelier Of lees van Arnon Grunberg Vuur en kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven