Gerben Hellinga in het MOA-café: over Madonna, de oeroude Chinese I Tjing (Yi Jing), en dat Ruigoord blijft bestaan

Gerben Hellinga in het MOA-café: over Madonna, de oeroude Chinese I Tjing (Yi Jing), en dat Ruigoord blijft bestaanGerben Hellinga in het MOA-café: over Madonna, de oeroude Chinese I Tjing (Yi Jing), en dat Ruigoord blijft bestaan

(Toets op ‘lees meer’ voor correcte weergave) 

Gerben Hellinga in het MOA-café: over Madonna, de oeroude Chinese I Tjing (Yi Jing), en dat Ruigoord blijft bestaan. Van die dingen. Daar ging de lezing van de schrijver en acteur over in Museum Oud Amelisweerd afgelopen vrijdag. Want behalve het oude Chinese behang in het landhuis is daar nu ook een expositie met porselein en schilderingen uit het oude China.

Dat kabinet van ons

De I Tjing  van nu is het boek dat Gerben Hellinga schreef. Een oud Chinees wijsheidsboek – de Yins en Yangs vliegen je om de oren – maar dan in moderne taal (zie link onderaan). Hij gebruikte het bij een demonstratie voor een enkele vraag uit het publiek: ‘Blijft dit kabinet de volle vier jaar overeind?’ (Nou nee dus, het wordt gedoe). In zijn jonge jaren (best wel eventjes geleden), in de Verenigde Staten, vroeg een meisje dat Madonna heette eens of hij de kaarten wilde leggen: ‘Wordt ik een ster?’ was haar vraag toen.

Oude wijsheid?

Nu gaat de I Tjing (Yi Jing) een tikje verder dan de kaarten leggen als het om wijsheid draait: naar Gerbens indruk is het ultieme doel van de I Tjing (Yi Jing) altijd om harmonie te bewerkstelligen. Hij is er van overtuigd dat de wereld er een stuk beter voor zou staan als iedereen er (vaak) in zou kijken.

Of toeval?

In iedere situatie waar je mee bezig bent, en waarvoor je een stukje van deze teksten opdiept – op basis van iets dat toeval lijkt, of is – draait het daarom: harmonie. Je vindt een beschrijving van wat er gaande is, en de (on)mogelijkheden die er daarbinnen bestaan. Teksten die inspiratie geven voor een beetje snugger handelen. Als je bezig bent met het interpreteren van de tekst wordt er een beter deel van jezelf getriggerd. Dat is hoe ik Gerbens verhaal samenvat. 

Maar praktisch 

Ook als je met vragen zit over heel gewone, zeer aardse zaken. Zoals die over het kabinet dus. Of zoals ikzelf eens, jaren geleden, iets uitprobeerde met de vraag of de gruwelijke opkomst van IS iets voorbijgaands was of niet. (‘Verduistering van het licht’ was het antwoord. En dan schetst het boek hoe je daarmee om kunt gaan. Op z’n best. Ik heb er een schildering bij gemaakt, Nr 36 bij Lotti Looks.)

En?

En of Ruigoord blijft bestaan. Het kunstenaarsdorp bij Amsterdam. (Ja dus. Zegt Gerben.)

Wat de kaarten destijds over Madonna zeiden? Gerben verslikte zich er haast van hoeveel gunstige kaarten hij trok.

Zo ongeveer alle, geloof ik. 

 

Hierbij: Details van een van de impressies die ik van Gerben maakte tijdens zijn lezing, toen hij genoot van de muziek. Pixels.

Meer: Gerben Hellinga. De I Tjing van nu van Gerben Hellinga. Duik online in de Yi Jing van Lotti Heyboer/ LiSe. Kort over de Yi Jing op deze site. Over de kracht van toeval, en wat dat met kunst te maken heeft. Ruigoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven