De ongedachte gedachte – een onbewaakt moment

De ongedachte gedachte - een onbewaakt moment

De ongedachte gedachte – een onbewaakt moment

Wat blijft er van je over als je niet denkt? Van een zin als dit wordt je kregel en stopt met lezen, of je neemt een moment en probeert het even uit. Wat dat op kan leveren? De verrassing van de vrijheid. Je weet niet half hoe groot de vrijheid is waarin je leven kunt, tot zo’n enkel moment waarop je eventjes ‘gewoon niet denkt’. Want waar ben je dan? Hoe voelt dat eigenlijk?

De bedenker

Wie heeft dat denken eigenlijk bedacht? Het stuurt mijn handelen, het dwingt me tot drama en gepieker, en het zit vooral mijn creativiteit danig in de weg. Het heeft een air van objectiviteit, maar weigert te vaak het ‘weten’ van onze gevoelens te erkennen. Het bewaakt zijn terreinen streng, altijd waakzaam. Zolang het zelf de baas maar is. Al de rest vindt het denken onzin. Meestal. Of dan toch vaak. 

De zin van onzin

Hoe zinvol zulke momenten – vrij van denken – zijn, dat heb ik ontdekt door uitsluitend op die manier te schilderen. Dat schilderen gaat snel, want dat duurt maar kort meestal – niet denken-  een enkel moment slechts, maar het zijn prachtige momenten. Dan pas heeft schilderen en tekenen zin. Voor mij. Doordenken en door-peuteren, daar wordt ik nou kregel van. En dan maakt het me niet uit wat het onderwerp is: alles wat me voor de voeten loopt is goed – als ik maar van die vrijheid mag snoepen. Er is daar een wijde,  wijde wereld, die helemaal de mijne is. En waar het denken mij niet volgen kan.

 

 

Hierbij: Detail van De kus, uit de serie Lust for life, een voorbeeld van zulk vrij werken. De kus zie je bij Lotti looks. Zie meer bij de galleries.

Voor M.v. d. L. (Zou die ongedachte gedachte nu niet treurig zijn?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven