Denk-meppers, het wapen tegen veel te veel gedachtenspinsels – The Hitchhikers Guide

Denk-meppers, het wapen tegen veel te veel gedachtenspinsels - The Hitchhikers Guide

Denk-meppers, het wapen tegen veel te veel gedachtenspinsels – The Hitchhikers Guide

The Hitchhikers Guide. To the Galaxy. Ach, het is een geintje. Maar nu sinds oktober 2017 ook het Babelvisje uit The Hitchhikers Guide to the Galaxy, de absurde hoorspelserie op de BBC (en later de vijf in ’toenemende mate onjuist trilogie’ genoemde boeken) van Douglas Adams uit 1978 werkelijkheid is geworden. De Google Pixel Buds Translate, de oordopjes, die net als het wonderlijke visje uit het boek, dat je via je gehoorgang je brein in moest ploppen (zie link onderaan) functioneren precies hetzelfde: ze vertalen iedere taal die ze te horen krijgen in die van jou. Wat bijzonder van pas komt als je een interplanetaire reiziger bent, die van het ene op het andere moment niet weet waar zij/ hij nu weer terecht komt.

Op avontuur

Zoals onze trans galactische lifters uit het verhaal, die zich wagen in de gevaarvolle contreien van de griezelige planeet Vogon, waar ambtenarij en bureaucratie tot dodelijke hoogten zijn gestegen, en waar iedere gedachte, idee, fantasie of theorie genadeloos – en definitief – afgestraft wordt. Zoekend naar een manier om een vriendin uit de klauwen van die verstikkende atmosfeer van uitsluitend regels en formulieren te verlossen, worden deze wonderlijke ruimtereizigers geconfronteerd met gedachten-meppers. Die als uit de kluiten gegroeide vliegenmeppers de geringste breinfunctie met enige sprankeling afstraffen: namelijk met een ferme kleun tussen de ogen. Oké. Bizar. En zo negentienachtenzeventig… Maar wat een feest! 

Ach

But now for something completely different: ik zou soms zelf van die grote vliegenmeppers om mij heen willen hebben. Die genadeloze precisie waarmee je met een tik wakker geschud wordt, en uit de valstrik van je eigen (?) monotone denken gekatapulteerd wordt. Je hebt maar zelden een gedachte die werkelijk ruimte en vrijheid biedt. Al de rest is sleets en benauwend.

Die ruimte in mijn brein te mogen beleven – die creativiteit de vrije baan geeft. Want kunst of creativiteit  komt niet met denken tot stand, maar met een duik in je  intuïtie. In een vrije val.

Ach… de kansen – die alleen een enkele ongedachte gedachte mij al te bieden heeft! (Lees verder na de video)

Let op wat je gebeurt als je een idee krijgt op de planeet Vogon, waar ambtenarij zonder originaliteit alle macht heeft (minuut 1:37: ‘oké, don’t think’) – Denkmeppers! kijk hier.

 

Kijk hier de trailer van de film hier: The hitchhikers Guide to the Galaxy. 

Meer: De ongedachte gedachte. Zijn haakse hoeken in de plots en de neiging om op magistrale wijze zijn schouders op te halen over logica, maakt hem verwant met Monty Python’s Flying Circus: Douglas Adams laat de gewoonste dingen zien alsof je ze zojuist voor het allereerst ontdekt. De Babelvis, wiens bestaan en passant nog iets fundamenteels over het bestaan – al of niet – van God bewijst.

Hierbij: Nightgarden – almost in love.

Voor J. J. (En voor Grip.)

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven