Cultuur. Wat doe je d’r an?

Cultuur. Wat doe je d'r an?

Cultuur. Wat doe je d’r an?

(Toets op ‘lees meer’ voor correcte weergave)

Cultuur. Wat doe je d’r an?  Juiste keuzes maken lijkt mij zo. We gaan het nut van kunst, van cultuur onderzoeken, wetenschappelijk verantwoord, dan hebben we harde bewijzen, zo werd er bedacht in Vlaanderen. Maar – hoe misplaatst zijn de onderzoeksvragen? Slaan de uitkomsten dan wel ergens op? Daar vertelde hoogleraar kunstsociologie Pascal Gielen afgelopen dinsdag bij denksnack in Amersfoort. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (zie link onderaan). Dus, hoe bepaal je het nut van cultuur dan wel?

Spirit

Haarfijn Ben jij de seismograaf die met trillende naald aangeeft hoeveel cultuur er om je heen te vinden is? Of is cultuur zelf de seismograaf die aangeeft hoeveel geestkracht er leeft in de wereld om je heen? Veroveraars braken oorspronkelijke bewoners van een land altijd. Eerst de mensen zelf, maar meteen daarop de cultuur waarin ze leefden. Begonnen werd er met de pest-dekens, de alcohol en het geweer tegen de indianen, maar al vlot werden de kinderen meegenomen en ‘heropgevoed’: zo breek je de ruggengraat van een volk tot ver in de toekomst. Ieder overheerst volk wacht datzelfde lot. 

De wolven

De zich razendsnel aftekenende gapende kloof tussen de enorme groei van rijkdom, multinationals en monopolies enerzijds, en al de rest van de samenleving anderzijds dwingt ons een structureel antwoord te vinden. Dat ligt zeker niet in het meehuilen met de wolven in het bos door zelf nu ook uitsluitend langs lijnen van materialisme en zakelijkheid te denken. Al is het maar omdat een pionnetje in het spel de top toch niet gaat halen. Maar al helemaal omdat een koekje van eigen deeg proberen te leveren zinloos is – als wij daarmee onze eigen inhoud verliezen. Want dan houden we het niet uit en niet vol.

Hoor wie klopt daar

Misschien meldt zich bij ons aan de voordeur nu ook een indringer, een overheerser die we niet zo goed kunnen waarnemen. Geen zogenaamde vijand uit een ander land, maar een die ons manipuleert en overheerst met een perfecte verdeel-, en heersstrategie. Onzichtbaar geweld, vermomde agressie. Die je pas opmerkt als je uiteindelijk alleen – en underdog blijkt te zijn. Waartegen we alleen maar bestand zijn als we cultuur blijven cultiveren. Om nooit te vergeten wie we zelf zijn. 

 

 

Hierbij: Theater, detail van In the limelights, acryl, 70 x 50 uit de serie A walk on the wild side

Meer: lees Cultuur – wat is dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven