Droedelen op niveau – Miniaturen in het Catharijne Convent

Droedelen op niveau - Miniaturen in het Catharijne Convent

Droedelen op niveau – Miniaturen in het Catharijne Convent 

 

Droedelen op niveau – Miniaturen in het Catharijne Convent. (Toets op ‘lees meer’ voor correcte weergave) Ellenlange vergaderingen heb ik er mee doorstaan, eindeloos droedelend met een pen, op ieder mogelijk stukje papier dat wit overbleef naast de tekst die er voor me lag. Ik heb er zelfs enkele van bewaard, van die tekeningen, die bijna nergens over gaan, omdat ze zo eindeloos uitgewerkt waren. Zo is het natuurlijk niet op de expositie Magische Miniaturen die momenteel in Utrecht is te zien. Middeleeuwse boeken, met vol-getekende bladzijden van perkament. Haartje voor haartje. (Lees verder na de afbeelding.)

Minuscuul

Droedelen op niveau - Miniaturen in het Catharijne ConventDaar was de handgeschreven tekst te heilig, de hoofdletters te magisch en de met goud belegde illustraties van te groot geestelijk belang om er de hand mee te lichten. Maar God zij gedankt, geloofd en geprezen – ook daar bleven kantlijnen over – helemaal wit! En daar waren de tekenaars, die zich – na alle suf-gemartelde heiligen – eindelijk heerlijk konden laten gaan, krabbelend en kriebelend. Met een stalen gezicht, alsof zij heel hard aan het werk waren. Heus wel. Net als ik destijds. Daar ging de fantasie. Helemaal los. Draken en nachtmerries, madeliefjes en rozen, liefjes en woeste ridders en alles verslindende fabeldieren. (Lees verder na de afbeelding.)

Mijn handen jeuken

Hoe houd je kinderen en tekenaars zoet? Hier dus. Leuke expositie als je van tekenen houdt en van mooie oude verhalen. Je mag er zelf nog droedelen ook, alles staat klaar.

 

 

Hierbij:  boven: de kantlijn van een van de tentoongestelde boekwerken, monstertje dat zichzelf in de nek bijt, getekend met ganzenveer, bladgoud en al. En klein: lekkere kop-afbijtende monsters. Meer pure teken-lol: De jaren ’70.  En de jaren ’80

Meer: Museum Catharijne Convent (loep mee!) De expositie Magische Miniaturen duurt tot en met 3 juni 2018. Nog veel meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven