Zoekplaatje: wat klopt er niet? Van Friedrich tot Turner

Zoekplaatje: wat klopt er niet? Van Friedrich tot Turner

Zoekplaatje: wat klopt er niet? Van Friedrich tot Turner

 

De expositie over de Romantiek in het Noorden in het Groninger museum (zie link onder) is net afgelopen. Gelukkig maar, want het raadseltje heeft ons nog lang gekweld. Gniffelend vroeg een van de vrienden met wie ik daar verzeild raakte: ‘Ik zie een fout! Zie jij het ook?’ Wij waren eigenlijk voornamelijk nog druk doende de lichtelijk verbijsterende natuurlandschappen te verwerken. Vol bomen die destijds kennelijk de kans kregen om gewoon heel erg oud te worden (daar moet je nu om komen), en alle, met maanlicht overgoten, storm en drang. Allemaal in olieverf. En we liepen vooral te bedenken wat we daar nou allemaal van vonden. Greep het ons aan? Of het glazuur op onze tanden? Maar – eerlijk is eerlijk – ik doe het die kunstenaars niet na. (Lees verder na de afbeelding)

Zoekplaatje: wat klopt er niet? Van Friedrich tot TurnerUit je doppen kijken

Helaas…  die ene vraag, waar wij zelf het antwoord op dienden te vinden, bleef ons die hele expositie lang eigenlijk sterker tergen. Vooral eigenlijk dat irritante gegniffel van onze dierbare boosdoener, die mooi niks ging zeggen, mooi niks. Behalve: ‘Het zit in dat schilderij, kijk maar, daar klopt iets niet!’ De graftombe (wel ja) van Vergilius (ja, doet u maar) in het maanlicht (het kan niet op!) (1782) van Joseph Wright of Derby. Ik heb er lang naar staan kijken. Nog slecht van geslapen ook. Stekeblind moet ik geweest zijn. Het is zo gemakkelijk te zien! Als je het weet, dan zie je het. (Lees verder na de afbeelding)

Toch niet zo vaak ècht buiten in het maanlicht zitten schilderen, onze Joseph… Kijk, dat doe ik dan weer wel. 

 

Zoekplaatje: wat klopt er niet? Van Friedrich tot TurnerHierbij: Boven: het genoemde schilderij. Nu moet je aan het werk. (En er hing er een van Turner, die wil ik nog wel cadeau krijgen, Wolken en water (zie hierbij). Dat je het weet. Klik hier voor de ‘handleiding’ om het na te schilderen: Het geheim van de meester op tv.) Meer: kijk hier een video over de tentoonstelling. Bekijk meer maannachten op deze site  Groninger Museum. Cruijff en kunst op deze site. (Lees verder na de afbeelding) Voor J. en X.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven