OMG, ze gaat het weer doen! Berthe Morisot

OMG, ze gaat het weer doen! Berthe Morisot

OMG, ze gaat het weer doen! Berthe Morisot

Net thuis van een onderneming, laat in de nacht, loop ik diep mijn tuin in om de spontaan aangewaaide en woest geurende wilde roos te ruiken – om te ontdekken dat die in een maannacht geurkundig geen enkele krimp geeft. En dan zie ik hoe de jasmijn (zie link onder) op het punt staat een waar feest te bouwen. Geweldig. Ze gaat het weer doen! Straks ruikt mijn hele huis èn mijn slaapkamer naar al die schoonheid. ’s Nachts. Als ik ga slapen. Maar – daar ging het helemaal niet over. Ik wilde je vertellen van een film. Een film over een vrouw. Een schilderes. Zwaar ondergesneeuwd. Natuurlijk. (Sorry, maar helaas.) 

Eer?

En waar praat ik helemaal over! Te druk geweest om de film zelf al te zien, dus je kunt me verslaan, kom maar op met je commentaar. Graag! Morissot – Moed, storm en liefde, van Klaas Bense. Maar ik ken haar werk: Berthe Morisot. Denk impressionisten, Manet, Monet, Degas, Renoir,  Pissarro, Whistler en zeker Mallarmé. Vrouw. Dus zeker geen eer of heroïek, want daarvoor moet je niet bij vrouwen zijn. Want wees eerlijk: eer? – diep in hun ziel hebben zij daar geen enkele boodschap aan. Heroïek? Dat vind je (zelfs in onze ‘moderne’ tijd) op de kraamkamers in de ziekenhuizen. En in alles wat daar op volgt. 

Heroïek!

Vrouwen schilderen een moeder en kind – een kind – de lach van een peuter – op een manier waar de grootste schildersheld nog een puntje aan kan zuigen. Zoveel fatsoenlijke en echte levendige kinderportretten bestaan er niet, hoor. Niet van meneren-schilders. Nou ja, een enkeling. Natuurlijk waren de vrouwen behoorlijk (maar hoe onbehoorlijk was dat!) beperkt in hun actieradius. Maar was dat de enige reden voor deze onderwerpen? Of hadden deze struise vrouwen, die zo enorm veel moesten bevechten, heus wel door waar alles echt om draaide? En weet je wel hoe verrekte lastig het is om dat weer te geven? Dat weet ik uit eigen ervaring. Spontaniteit, openheid, liefde. Kom daar maar es om.

Help…

Genoeg. Ik hoop dat je de film gaat zien en je reactie daarop op deze blog vertelt. Voor ons allemaal.

 

Meer: Kijk mijn jasmijn. Morisot – Moed Storm en liefde  Inmiddels ook bij uitzending gemist te zien: bij Het uur van de wolf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven