Bubbels – Peter Sloterdijk

Bubbels - Peter Sloterdijk

Bubbels – Peter Sloterdijk

Had ik ineens een heel dik boek te pakken: Sferen. Van een heuse filosoof. Niet de minste, Peter Sloterdijk is niet echt weg te denken momenteel – als het over denken gaat. Er is net, in mei, weer een nieuw boek van hem uit (zie de link onderaan), de man schrijft maar door. Hij behandelt oneindig veel onderwerpen, van Sferen, via het vrouwelijke orgasme tot en met het potentiële einde van de mensheid. Toe maar. Niet dat ik zo’n filosoof ben, ben je mal, ik keek dat boek Sferen in en zag plaatjes die ik nog niet kende, dus ik bleef kijken… (Kijken, niet al te veel lezen – zo’n dik boek, 2600 pagina’s, het is vakantie, hoor!)

Plaatjes kijken

Maar je krijgt al bladerend wel even gauw een stortvloed aan kennis, spelen met woorden en aparte formuleringen over je heen. Plus invalshoeken, die misschien wel heel interessant zijn, soms zelfs wel eens inspiratie geven – als je ze helemaal kan volgen tenminste, èn als je bereid bent voor waarheid aan te nemen wat hij opdist. (Ik ga dat niet allemaal controleren, hoor.) En de man, kritisch en sarcastisch als hij is, hij heeft nog humor ook. Dat kunnen we waarderen. 

Uit het puzzelwoordenboek:

Intussen: we weten allemaal best wel wat een ‘sfeer’ is. Al zijn we ons daar niet altijd even bewust van. Voor de duidelijkheid gooi ik er nog een stapeltje definities tegenaan: 1) Algemene denkwijze 2) Ambiance 3) Atmosfeer 4) Bol 5) Bolle vorm 6) Bolrond lichaam 7) Bolvormig gebied 8) Dampkring 9) De hemel 10) Denkbeeldig gebied 11) Gebied 12) Geest 13) Geheel van denkbeelden 14) Gestemdheid 15) Gezellig 16) Gezelligheid 17) Gezichtskring 18) Hemelbol 19) Hemelglobe 20) Hemelkring 21) Hemelstreek 22) Kring 23) Machtsgebied; en zo nog wat meer. (Met kruiswoordpuzzels maken kom je ook een eind.)

Zo dom zijn we nou ook weer niet

Waarom heeft Peter Sloterdijk het daar dan over? Omdat hij de wereld wil beschrijven waar ‘de mens’ in leeft, in thuishoort. Diens oorspronkelijke, natuurlijke habitat. Nou, dat begrijpen we ook wel met veel minder woorden, al mogen we ons er wel eens meer bewust van zijn. Joh, al jarenlang staat Atlas op het paleis op de Dam te kreunen onder die hemelbol. Die net zo rond is als de aardkloot. Zoveel woorden, kritieken en polemieken, zo kun je de bal nog missen ook.

Bollen, bellen, bubbels en meer

Via de heksenkring uit spannende verhalen; het aureool van een heilige op een oud schilderij; de in één enkele streek neergepenseelde cirkel van een Zen-meester (die daar dan de ultieme werkelijkheid mee uitdrukt); tot en met de cirkels die onze eigen Rembrandt op de achtergrond van zijn zelfportret neerzet: allemaal tekens van ‘heel zijn’ en meesterschap – en wij kennen ze allemaal. Anton Heyboer drukte er de hele schepping mee uit, de liefde, heelheid. Juist in die cirkel was voor hem het wezenlijkste terug te vinden – de onschuld. En dat zonder veel woorden. 

En oeps, had ik de (oeroude) mandala’s al genoemd? Hele kleurplaten vullen we er mee, tattoos maken we ervan. Nee zeg, wij zijn gek…    (Lees verder na de afbeelding.)

Bubbels - Peter SloterdijkHoney, I’m home!

Cirkels als beeld dus. Niet in woorden. En zeker niet zoveel woorden als Peter Sloterdijk gebruikt. Maar goed, de man houdt van schrijven. Iets meer dan ik. Want ik kijk zo nu en dan even op van m’n schrijfwerk- en kijk naar buiten. En zie mijn allerliefste piepkleine leeuwenbekje weer bloeien – NU. En ik zie al de rest om mij heen. En duik met schilder-, en tekenspullen vol overgave in dat ene moment, waarin ik dat alles nou nèt even om kan zetten in kleuren en lijnen. Omdat ik dan heel eventjes heel mens ben. Op z’n/ haar plek. Waar ik hoor. Thuis. Op dat moment. 

Maar dan zal ik wel in mijn bubbel zitten.

(Lees verder na de afbeelding.)

Hierbij: mijn piepkleine leeuwenbekjes. Kijk hier voor nieuwe werkstukken uit het tuinatelier: allemaal van zulke kostbare momenten, twee maal met die leeuwenbekjes. Doe mee en kies er een uit voor bij jou aan de muur. Je bent filosoof voordat je het weet…

Meer: (Een beetje willekeurig, want waar moet je beginnen – er komt geen eind aan:) Peter Sloterdijks nieuwste boek: Wat gebeurde er in de 20e eeuw? En dan is er natuurlijk: Sferen.  Of een deel van SferenDe eeuw van het schuim… 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven