Het is bewezen: de creativiteit vermindert – Nou èn?

Het is bewezen: de creativiteit vermindert - Nou èn?

Het is bewezen: de creativiteit vermindert – Nou èn?

Grappig artikel in NRC checkt afgelopen woensdag, 15 augustus (zie link onder). Nou ja, grappig, misschien is het wel om te janken. MIT-hoogleraar Alan Lightman merkte in een interview met dezelfde krant op: ‘De creativiteit onder jongeren in de VS is sinds de jaren 90 gedaald’. Is dat waar vroeg Joris Kooiman zich af, en dook in de materie. 

Ja, het is waar

Dat is de conclusie. Lees de column maar. (zie link onder) En – is dat nou erg? Ligt de wereld er wakker van als er één kunstenaar, museum of theater minder is? Worden wij er minder van als er geen asbakken meer worden gekleid, of als er minder behoefte is aan interessante dagbestedingen – of linkse hobby’s? Waarom zou je ongerust zijn?

O jee, het raakt op!

Maar een beetje griezelig is het wel: er bestaan afstompende verslavingen – en misschien wel steeds meer en meer, die de enige scheppingskracht die een mens zelf bezit laten afsterven. Creativiteit schenkt net zoveel vormen en uitdrukkingsmogelijkheden als er mensen en situaties bestaan, maar ze moet wel een kans krijgen. De kans om dat te ontdekken, te trainen, te ontwikkelen en te verwoorden. En uit te wisselen. Niet eens altijd om zelf zozeer uit te blinken, maar om jezelf de kans te geven alle sluimerende en nog onbekende mogelijkheden in jezelf wakker te kussen. Besteed er geen enkele aandacht meer aan, en ze gaat dood. Misschien wel.

Grauwe massa 

Wat blijft er eigenlijk over wanneer je alle creativiteit uitgumt? Ik probeer het mij voor te stellen. Het ziet er grijs uit… Voortdurend half, of helemaal, ‘afwezig’, suf je tijd voorbij laten glijden. Jezelf van alles laten wijsmaken – over gelukkig zijn. Niets begrijpen van wat je zelf kunt of – bent. Manipuleerbaar. Brrr. 

Nou – lekker dan.

 

Hierbij: Een bekende korte video, die aan het onderwerp raakt. Getekend natuurlijk, wat verwacht je nou van mij?

Meer: Lees hier het bovengenoemde artikel in de NRC. 

 

 

2 reacties

  • Over dat artikel van dhr. A Lightman: wat is de zin van deze onzin? Verhoging van de angstproductie bij de mens? Het “objectieve” terugfluiten naar het “subjectieve”. Is deze man een Te- Hoogleraar, mist hij zijn gehoor doordat de afstand niet meer overbrugbaar is?

    Antwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven