Souvenir uit de prehistorie – de wetenschap weet er weer niets van

Souvenir uit de prehistorie - de wetenschap weet er weer niets van

Souvenir uit de prehistorie – de wetenschap weet er weer niets van

NRC, afgelopen donderdag, hebben ze een piepklein steentje gevonden met èchte getekende lijnen erop, een tekening van 73.000 jaar oud. Wat ik altijd al zeg: als kunst zo’n onzin is, waarom houdt het dan niet op? En dan is het al zo vroeg begonnen ook! Waar mensen zijn – daar is kunst. In alle mogelijke vormen en maten. Lees het artikel hier, en verbaas je – met mij – over het gepuzzel over de ‘betekenis’ van dit lijnenpatroon. Is het de markering van de stam waar je bij hoort? Is het vroeg symbolisch denken? Is er iemand gewoon uitgeschoten? (Lees verder na de afbeelding)

Souvenir uit de prehistorie - de wetenschap weet er weer niets van

Er is meer

Welke interpretaties er ook aan opgehangen worden, de kleine steen heeft maar mooi een heel stel archeologen aan het tekenen gekregen: met penseeltjes, en aangepunte stukjes rode oker (lees: kant en klaar roodbruin krijt dat altijd wel ergens in het landschap te vinden is) – en dat is een groot pluspunt. Want zonder creativiteit wordt het niets! Zo vreemd dat bij alle interpretaties van oeroude tekeningen er nou nooit eens aan een kunstenaar gevraagd wordt hoe die het ziet. Een misser. En dat meen ik.  (Lees verder na de  afbeelding)

Klim uit die box

Nu nog een klein beetje meer buiten de box denken: draai het eens om. Dat steentje zelf bijvoorbeeld, dames en heren wetenschappers! En wat zien we dan? Een duidelijk berglandschap, met een spiegeld meer op de voorgrond, souvenirtje van een Ötzi op reis. Een impressie avant la lettre. Voor moeder de vrouw die thuis het sokken breien zit uit te vinden. 

 

 

2 reacties

  • Ha Marjan, hèhè dat is een goeie observatie! Fijn dat ik weer eens wat goeds zie over kunstenaars. Ik merk dat het zomerreces weer een beetje aan zijn einde is geraakt. Eindelijk weer een beetje zinnig zijn. Gr.v.M.

    Antwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven