Kijk naar zijn films, en hij heeft je bij de lurven – Yorgos Lanthimos – The Favourite

Kijk naar zijn films, en hij heeft je bij de lurven - Yorgos Lanthimos - The Favourite

Kijk naar zijn films, en hij heeft je bij de lurven – Yorgos Lanthimos – The Favourite

Weet waar je je aan waagt, het laat je niet gauw meer los. The Favourite, de Oscarfavoriet met drie prachtige actrices en dito vormgeving laat je achter met een vat vol vragen. The Lobster, onlangs nog op tv te zien geweest, met kale vormgeving en en ingehouden spelende acteurs laat je in ontreddering achter, bibberend in het donker op je bankje. Is hij je aan het pesten? Is Yorgos een volleerd griezelverhalenverteller die je psychologisch fileert en alle zenuwen bloot weet te leggen? Of is hij oprecht en scherpzinnig aan het onderzoeken waar de slangen slapen die wij nog niet zien?

Bij de strot

Eenmaal in zijn wurggreep laat hij je puzzelen hoe zijn verhalen in elkaar steken en wat zijn boodschap is. Hij roept heel wat heel interessante discussie op. En gelukkig lardeert hij dat allemaal met een heerlijk weird gevoel voor humor en bizarre verbeeldingskracht. Hij zet je van het ene verkeerde been op het andere -me like.

Niet verder dan je eigen neus lang is

In The Favourite, met Olivia Colman als queen Anne en Emma Stone en Rachel Weisz,zie ik heel gewone mensen die je, afgezien van deze aankleding, overal en in alle tijden zou kunnen tegenkomen, maar die geen van allen verder komen dan de beperktheid van hun eigen geest. Het einde doet je naar de lucht happen die de hoofdrolspeelsters al niet meer hebben.

Een einde dat je wakker houdt ’s nachts…

En in The Lobster, eveneens met Rachel Weisz en met Colin Farell, zie ik een heleboel mensen die geen van allen weten wat hun eigen richting is en daardoor alle kanten uitgejaagd worden in een kunstmatig geconstrueerd leven. Je moet er wel toe komen je eigen standpunt te ontwikkelen. Of ten onder gaan, en een  beest worden. Dat nog afgeschoten kan worden ook. Weet je eigen richting. Ook al ga je ten onder. Want wat blijft is de vraag: Wat would you do?

Yorgos Lanthimos wijst hij ons fijntjes op wat wij allemaal niet willen weten. En er is geen ontsnappen aan…

 

Meer: Kijk hier alvast: The Lobster; The Favourite. De regisseur en hoofdrolspeelsters aan het woord. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven