God schiep Peter Vos, en Peter Vos schiep God

God schiep Peter Vos, en Peter Vos schiep God

God schiep Peter, en Peter schiep God: zo druk als een klein baasje – en verliefd. Net als Peter zelf. Dat kun je nog even in Utrecht bekijken.

Schepper naast God

Liefde? Dan kun je alles maken – als tekenaar, als God. Tere tekenlijntjes, een luchtige kijk, zo doe je als tekenaar het hele scheppingsverhaal gewoon dunnetjes over. Je schept God, die met een lucifer en een ouderwetse gloeilamp eerst het licht en dan de zon schept. Zoveel licht trouwens, dat ie een zonnebril op moet. En met een hart dat niet bestand blijkt tegen de Eva die hij zelf schept: God wordt jaloers…

Een vrolijk kleinood, een getekend boekje vol humor en hoop, en dat kwam allemaal door de liefde. Peter Vos was verliefd, dat werd hij nogal eens, en voor haar was dit 5 decembergeschenk: Paradijsverhaal voor Mieke – Genesis in pantomime. Zojuist in een nieuwe uitgave bij uitgeverij Rubinstein (zie onder).

Pen of prullenbak

Het was 1959, en bijna Sinterklaas. Daar was zijn witte papier, zijn krassende pennetje en potje Oost-Indische inkt. Stilletjes in z’n eentje. Dat ken ik zo goed, er is weinig dat zo intens en zo intiem is. Met een gemoed zo vol dat het overmoed werd: hij zou de schepping wel even overdoen. Voor haar. Om zijn meisje te paaien. Je bent een tekenaar of je bent het niet, en hij tekende als de ziekte. Altijd maar door, vloekend en tierend als er ook maar een streepje mis ging – want dan moest het opnieuw. Er werd niet eerst met potlood getekend, er werd niet gegumd, en typex was uit den boze. Alles was puur, geen geknoei. Hij gaf geen draad om moderne kunst, en niet eens zozeer om geld verdienen met zijn werk: hij gaf zoveel weg. Maar hij tekende – zonder ophouden.

Vluchtig

Zo bijzonder diepzinnig zijn Peters tekeningen misschien niet, al kun je er vaak citaten van schrijvers in terugvinden, maar dat verdraaide tekenen van vogels in de vlucht… ik weet alles van tekenen (en schilderen) ‘naar het leven’, en daar neem ik mijn pet voor af. Alles vliegt, fladdert en krioelt – en hij pakt al dat vliegvluchtige met zijn scherpe pennetje en rake lijnen.

Als dat maar goed gaat

Het liep niet goed af. Niet met de liefde – en niet met Adam en Eva. En ook de schepping zelf kijkt inmiddels een beetje op z’n neus…

Maar je kunt nog kijken, naar Peter Vos z’n Scheppingsverhaal, ook in het Centraal Museum in Utrecht, tot 17 juni 2019, kijk hier.

Lees ook Ach de liefde…Peter Vos  En bekijk hier iets van Het vogelparadijs (en Het Beestenkwartet) Tekenen terwijl alles danst en beweegt: zie mijn gallery Tango. Lees hier over zijn liefde Fritzy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven