Het leven is juist dat men ernaast zit – Anton Heyboer – een leven als kunstwerk

Het leven is juist dat men ernaast zit - Anton Heyboer - een leven als kunstwerk

Het leven is juist dat men ernaast zit – Anton Heyboer – een leven als kunstwerk

Bladzijde 101 van het prachtige fotoboek Anton Heyboer – een leven als kunstwerk. Van Leo Duppen met teksten van Anton Heyboer en Lotti Heyboer:   

‘Het leven van de massa der mensen is niet te leven, want dan heeft het leven geen zin.

Men moet er bovenuit stijgen.

Men moet zich de regels van het universum eigen maken.

Maar als men eenmaal de regels van het universum zou leven, hoefde men net zo goed niet te leven.

Het leven is juist dat men er naast zit.’

(Anton Heyboer)

 

Ik wordt er stil van.  Leven in (zelfgekozen) afzondering en beslotenheid. Het heeft iets weg van lockdown. En kennelijk kun je jezelf daar niet alleen overeind in houden, maar zelfs ongezien een heel stuk verder komen. We hebben meer in huis dan we dachten.

Dit dikke boek is voor verdraaid weinig geld hier te bestellen. Dan heb je voor jaren inspiratie. En voor wie dichtbij mijn adres woont of in de buurt is: ik heb zelf voor geïnteresseerden ook enkele exemplaren te koop liggen.

Lees ook: Het gat in de werkelijkheid. Of meer over Heyboer op deze site hier. Over zijn vrouwen: Maar waarom dan: de vrouwen van Anton Heyboer

Sinaïda – de vrouw die hij nooit meer vergat

Verderop in het boek is ook iets te vinden van de grote serie mooie fotocollages over de verschrikkingen van de oorlog, die hij had meegemaakt in Berlijn, en over de hevigheid van de vrouw. Over Sinaïda, de jonge vrouw die hopeloos verliefd op hem werd en hem uit de gevangenschap hielp ontsnappen. Een tamelijk onbekende, maar intrigerende serie waar nog veel van te verkrijgen is, kijk hier. Tenslotte is dit ook nog een leuke (betrouwbare) site met zijn werk.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven