Lotti looks

Hoe Lotti kijkt naar mijn werkstukken. De interpretatie van enkele van mijn werkstukken door Lotti Heyboer.

Niet alleen heeft zij een leven met Anton Heyboer en zijn andere vrouwen gedeeld, maar is ook al die tijd bezig geweest met het onderzoeken van de Yi Jing. Wat je ook niet wist.

Inmiddels is zij (meestal onder de naam LiSe) daar een expert in, evenals in het werk en de inhoud van Anton Heyboer. Twee bijzondere sites heeft zij aan deze grote liefdes gewijd, en geeft geregeld lezingen.

Goede raad is duur

De Yi Jing is een eeuwenoude bundel van beschrijvingen van alle mogelijke situaties in het leven. Teruggebracht tot 64 stuks (Hexagrammen.) Slechts. Op zich toch best wel een kunst.

Het is vast en zeker begonnen als geheugensteuntjes en hulpmiddelen voor boeren en landmensen die hun kop boven water moesten zien te houden. Goede raad. Is het tijd om te oogsten? Komt er eindelijk regen? Kan ik beter aan het werk gaan, of moet ik me verstoppen voor die bende rovers daar in de verte?

We praten hier over een oeroud China. Makkelijk 3000 jaar geleden. Nergens 112.

Een heleboel giswerk in zulke tijden. Waarbij je misschien wat inspiratie kreeg door al die verschillende voorbeelden die er in de Yi Jing beschreven worden.

Zelfs ook nog met een onderverdeling in zes verschillende kantjes van de zaak. Lijnen noemen ze die. Hele romans worden de hexagrammen zo.

Hoe?

Welke van die 64 je er dan uitpikt?

Op goed geluk, en eens zien wat die je te zeggen heeft. Een poosje op je in laten werken. (Wel link met die rovers in de buurt.) Beter leren aanvoelen. Het grotere plaatje ontwaren.

Slaap er een nachtje over. Het grote plaatje laat wel eens zien wat je nog niet wil zien. Dan denk je al gauw dat het allemaal onzin is.

Soms valt het al meteen helemaal samen met de indruk die je zelf, al of niet bewust, van de situatie had. Dan had je al goed naar je gevoel geluisterd.

Toeval

Er zijn wat methodes voor dat uitkiezen, maar daar zit je niet aan vast volgens mij. Al heb ik wel wat met het fenomeen toeval. 

Ik vind het mooie onderwerpen om als schildersmotief te gebruiken.

Lotti zag er een paar “kant en klaar” tussen mijn bestaande werkstukken, ik wist niet dat ik het in mij had. Die had ik overigens wel geheel anders bedoeld. Dat is dan weer de grap van kunst.

Je ziet eerst mijn oorspronkelijke titel, en daarna Lotti’s Yi Jing-interpretatie.

De staart van de tijger

Ik heb ook enkele werkstukken speciaal aan sommige hexagrammen gewijd.

Je ziet ze in de gallery. En er komen er nog wel meer. Blijf hier kijken dus.

Wat dat allemaal met creativiteit te maken heeft? Dat komt allemaal nog aan bod, in een latere fase.

Kijk hier voor hexagram 10, Lotti’s verhaal over de tijger. Op wiens staart je echt beter niet kunt gaan staan.

Eenmaal op haar Yi Jing-site kun je daar verder rondkijken.

Op haar eigen site vat Lotti het samen in het Engels. Maar op mijn site vertelt zij in het Nederlands bij het desbetreffende werkstuk.

Zelf hou ik het wat meer bij het schilderen.

Uitproberen

Nog een paar hexagrammen, om er in te komen: 16, 31, 36, 44, 54. Dat zijn nummers van verschillende hexagrammen.

(Kijk welk nummer er aan een van de werkstukken is toegevoegd, en klik op het nummer in deze tekst.)

Moedig?

Voor wie het aandurft, hier kun je ook een voorbeeld lezen van een tekst van Anton Heyboer.

Die kwamen spontaan bij hem op wanneer het gesprek het over het beeld van hexagram 16 (of welke andere ook), ging. Raar maar waar, er zijn mensen die zoiets als gespreksonderwerp hebben. Eventjes maar, hoor. Dan ging Heyboer los. Als vanzelf, zonder zich er ooit bewust in te verdiepen, had hij vergelijkbare verhalen als de beelden van de Yi Jing. Niet gelezen, er nooit op gestudeerd. Voor hem was het allemaal meer dan logisch.

Ook hier is een hele serie van. Maar Anton was allergisch voor regels, ook voor taalregeltjes, dus zet je schrap.

Yi-mages

Yi Jing spreek je uit als i tsjing. Mijn gestaag vorderende serie schilderingen (langzaamaan, ik heet geen Heyboer) als uitbeelding daarvan, werd dus I-mages, vond Lotti.  Yi-mages. Denk even Engels en spreek hardop uit.

De werkstukken bijna zijn allemaal in gemengde techniek en circa 75 x 55 cm. Maar dit project is nog in ontwikkeling, dus kom hier maar eens kijken.

 

Scroll naar boven