Het gaat over de liefde in De Nieuwe Liefde, en hoe! Carlos Drummond de Andrade

Het gaat over de liefde in De Nieuwe Liefde, en hoe! Carlos Drummond de Andrade

Het gaat over de liefde in De Nieuwe Liefde, en hoe! Carlos Drummond de Andrade 

De liefde, daar moet het inderdaad om gaan, en al helemaal in de meimaand. Zondag 20 mei maakt Frans van Deursen het ’s middags helemaal waar: de poëzie van een van de grootste dichters van Brazilië, in ons land vooral bekend vanwege zijn erotische bundel O Amor Natural (Liefde, natuurlijk). In De Nieuwe Liefde (Zie link onder).  Over hoe seks en liefde nog geen porno is.

Billenhoning

Je krijgt het wel recht voor je kiezen, volstrekt onbevangen dicht Carlos zijn hartstocht aan elkaar en neemt geen blad voor de mond. Hij had er wel de smoor in dat het meteen in een bepaald hoekje gedrukt zou worden, en bewaarde deze bundel voor na zijn dood. Hij praat over een vleesgeworden samensmelting die net zo goed in de hele kosmos z’n plaats heeft, dus hou je (voor)pret nog een beetje in toom. Laat het gedicht hieronder (link) maar eens tot je doordringen. (Lees verder na de afbeelding.)

Het gaat over de liefde in De Nieuwe Liefde, en hoe! Carlos Drummond de AndradeBillenlust

Want alleen maar een beetje prettig kluiven aan elkaar brengt geen donder voort. Al jok ik nu, want kijk: bij Carlos Drummond de Andrade heeft de machtige verleiding tot een waar koningskind geleid: het bracht een enorme stroom van gedichten voort. Oeps. Kunst dus. Jawel. Alleen als een man zijn eigen vrouw ontdekt, en een vrouw haar man. Zo verschillend en zo onontbeerlijk voor elkaar – en ieder draagt zijn, of haar tegendeel in zich mee…  In dat raadseltje zit ‘m nou net de kneep. (Lees verder na de afbeelding.)

Billenlief

Dus niet alleen kindjes worden zo gemaakt, begrijp ik zo langzamerhand, maar ook kunst en allerhande belangrijks: er dient bevrucht te worden, en daar voor is samensmelting van de tegenstelling nodig (noem ze even Yin en Yang). Een meneer en een mevrouw (bijvoorbeeld). En om tot elkaar te komen is verleiding best een goeie. Da’s nou net iets anders dan billenkoek.  (Lees verder na de afbeelding.)

 

 

Hierbij: Een werkstuk uit de serie Lust for life. Kijk maar.

Meer:   Neem hier een gedicht uit O Amor Natural tot je: het gaat verdomd nog over meer dan seks ook. Echt waar. Frans van Deursen heeft ook van alles met de gedichten van Vroman gedaan, dus lees: Verleid door de juf – Leo Vroman  Of het hele gedicht (best lang, maar enig): God en Godin van Leo Vroman.  Meer over de liefde op deze site.  (Je kunt ook nog gaan kijken hoe Anton Heyboer dat allemaal ook al doorhad, dat man en vrouw, en alsmaar aan het uitleggen was.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven